Symptomer under Attak

Jeg vil nu prøve at nævne nogle af de symptomer, som scleroseramte kan være udsat for når vi har et Attak. Et Attak er hvad man kalder de angreb, man som scleroseramt får. Det skal så også siges, at et Attak kan udvikles i løbet af dage eller over uger. Til tider svær at slippe af med igen. Nogle er uheldige ikke at kunne komme helt af med de symptomer de får. Det vil sige et Attak kan efterlade en større eller mindre blivende invaliditet. Men Attakkerne rammer forskellige steder af nervesystemet, sjældent samme sted. De er som følger:

Der er flere forskellige symptomer, men starter stille og roligt. Sclerose begynder ofte med svimmelhed, gangbesvær, synsbesvær og svimmelhed. Senere kan der komme talebesvær, lammelser og problemer med at holde på afføring og urin. Flere skal nok komme til senere.

Synsnervebetændelse

Synsnervebetændelse er hvad mange scleroseramte har oplevet i starten af deres sygdoms forløb. Dette kan mærkes i form af synsnedsættelse, og smerter bag det ene øje. Dobbeltsyn, som kommer grundet øjenmuskellammelser og ufrivillige rykvise øjenbevægelser er også ofte set. Det plejer ikke at vare ved i mere end nogle uger. Men dette er stadig lang tid når man har det. Det vil dog under normale omstændigheder blive som det var før igen, men som nævnt tidligere kan også dette, efterlade svækkelse af synet som ikke vil forsvinde helt igen. Det er dog oftest i hvad man kalder det Centrale Syn, synsnervebetændelsen sidder.
 

 
Nedsat Muskelkraft

Mindsket muskelkraft eller endda lammelser, er heller ikke os sclerose patienter ukendte. Dette kan ses i form af gangbesvær, benene føles meget tungere end normalt. Man kan have meget svært ved at løfte foden, grundet den føles ufattelig tung. Hvis det sidder i en hånd, kan man have svært ved at holde på ting, hvilket også vil sige at man har meget svært ved at skrive.

Har som tidligere nævnt selv døjet med delvis lammelse i venstre side af ansigten og kan uden tøven sige, at det er meget meget hårdt. Endvidere døjer jeg i perioder med ufrivillige spasmer i min højre arm, som jeg nu vil komme ind på.
 

Spasticitet

Spasticitet betyder ufrivillige muskelbevægelser, vedvarende muskelsammentrækninger (spasmer), eller muskelstivhed. Disse spasmer er meget mere almindelige end de forgående symptomer. De kan opleves ex. ved stærke smertefulde ukontrollerede kramper. Disse spasmer kan komme lige pludseligt uden advarsel. Disse spasmer kan forværres af: En fuld blære, forstoppelse, blærebetændelse, liggesår, ekstreme temperaturer eller fugtighed. De kan ovenikøbet udløses af tætsiddende tøj, eller uventet kropskontakt med andre mennesker.
 
 

Føleforstyrrelser

Hos 20-30% af scleroseramte er føleforstyrrelser en ting der ofte sker, og er de første tegn på sclerosen. I starten vil man opleve føleforstyrrelserne i forbindelser med et Attak, hvor de vil forsvinde igen med Attakket. Senere i sygdommen vil det dog blæive mere vedvarende men vil svinge i styrke. Disse føleforstyrrelser kan dukke op alle stedet i kroppen, og er ofte en prikkende eller stikkende fornemmelse. Andre fornemmelser som varme, kulde, kløe, svie eller sammensnørende fornemmelser omkring brystkasse, håndled eller ankler kan også dukke op. Almindelig berøring af huden kan give fejlagtige og oftest ubehagelige sanseoplevelser, for eksempel fornemmelsen af at være våd på huden, at have sand mellem tæerne eller følelsen af at ’gå på vat’.
 
 


Træthed

For ca. 20% af sclerose ramte er UDPRÆGET træthed det største problem. Træthed kan beskrives som en "energiforladthed" og uoverkommelighedsfølelse. Med trætheden følger ofte mindre tålmodighed og motivation. Trætheden forværres typisk af fysisk og psykisk aktivitet samt stress af enhver art. Tit er trætheden værst om eftermiddagen og aftenen, hos nogle scleroseramte starter trætheden allerede fra man står op.